Dowiedz się więcej o zakwasie na biały barszcz na https://tinyurl.com/yjycbsmd.
Obecnie z rzadka już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, co generuje potrzebę szybkiego najedzenia się, chętnie omijamy zupy, wybierając potrawy, które kiedyś podawane były na ogół jako to drugie danie. Jednakże typowo polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to cały czas są one stałą pozycją w ofercie barów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo stawiane na stołach w trakcie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.
Barszcz biały to nie żurek – najważniejsze różnice
Jeżeli zapyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób nawet nie widzi podstawowej różnicy pomiędzy tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przygotowuje się z zakwasu mąki pszennej, natomiast żurek – z zakwasu na mące żytniej. Ale to nie wszystko, co dzieli te zupy, chociaż należy dobitnie zaakcentować, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla wprawę kucharza oraz jego subiektywne upodobania. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej grzybów i włoszczyzny. Zabiela się go także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem sprawa jest nieco bardziej złożona, gdyż w ramach tej grupy zup można wyróżnić 3 rodzaje:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z pieczywem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur przygotowywany na ogół z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kostki kartofli gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Zakwas na żur i barszcz biały? Przygotować samodzielnie czy kupić?
Przygotowanie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy jest nieskomplikowane, chociaż nie każdemu udaje się za pierwszym razem. Na blogach kulinarnych znajduje się kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Stosując jednak samodzielnie wykonany zakwas trzeba zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tego powodu, gdy ochota np. na żurek przyjdzie do was znienacka, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których przygotujemy aromatyczny barszcz biały i żurek śląski czy też staropolski.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]