Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, do tej pory mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych walorach fermentowanego jedzenia nie można pominąć również napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w nieskomplikowany i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy konieczne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę substancji oddziałujących dobroczynnie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy inny kwaszonek to też skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje głównie wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – czemu warto go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na domiar tego liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają poradzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks czy wrzody żołądka. Działają one także osłonowo w trakcie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]