Wyposażenie zakładów przemysłowych – wyroby ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna ma mnóstwo istotnych właściwości sprawiających, iż jest wykorzystywana w szerokim zakresie. Jej najważniejsza zaleta to z naturalnie niepodatność na rdzę, która nie tylko gwarantuje solidność wykonanych z niej sprzętów, ale także umożliwia im kontakt z wodą oraz zawilgotniałymi materiałami. Oprócz tego stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co oznacza, iż nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwasowym odczynie, a wyliczenie jej plusów uzupełnia nieporowata powierzchnia, która uniemożliwia rozwój mikroorganizmów.

Wyroby ze stali kwasoodpornej dla branży spożywczej i chemicznej

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i Stabilność chemiczna czynią ze stali nierdzewnej wspaniały materiał dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które korzystają z nich w toku produkcji, a później przechowywania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich i warzelniach piwa wyroby ze stali nierdzewnej używa się w charakterze pojemników fermentacyjnych. Surowiec ten jest również wykorzystywany chętnie w przemyśle kosmetycznym i przez podmioty działające w sektorze produkcji i dystrybucji rozpuszczalników, paliw i innych preparatów chemicznych.

Wyroby ze stali nierdzewnej – elegancka piękny design w domu

Odporność na niekorzystne czynniki atmosferyczne (kwaśne opady, niskie i wysokie temperatury czy wilgoć) sprawia, iż wyroby ze stali nierdzewnej wspaniale nadają się użytku w warunkach zewnętrznych (np. jako balustrady balkonowe) oraz na pływalniach (mowa o drabinkach i poręczach). Ze względu na przyciągającą wzrok estetykę, jednakowo dobrze sprawdzają się też w wewnętrznych częściach budynków – m.in. na klatkach schodowych. Co więcej jałowość stali nierdzewnej daje możliwość używania jej w gabinetach lekarskich i przychodniach.