Jeśli potrzebujesz domowych przetworów z warzyw, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl.
Warzywa kiszone są tak mocno związane z polską kuchnią, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański przysmak, rzadko przygotowywany w pozostałych regionach świata. Lecz domowe kiszonki popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.
Dlaczego kiszonki cieszą się popularnością?
Wedle historyków metoda konserwowania pożywienia przez ich zanurzenie w zlewie z octu, w soli lub w solance, wykorzystywana jest przez ludzi od przeszło czterech tysiące lat. Proces ten prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z obszarów dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której się ją zanurza, hamuje rozwój bakterii gnilnych. Kilka wieków temu był to najlepszy sposób, żeby przedłużyć czas zdatności do spożycia warzyw, mięsa oraz ryb nawet o kilkadziesiąt tygodni. Stąd też przyjął się zwyczaj produkowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory warzywne od zawsze słyną z własności prozdrowotnych, co naturalnie nie jest przesadzone. Charakteryzują się one np. dużą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały na pokładzie kwaszonki, sporadycznie chorowali na gnilca. Co ciekawe, w naszym języku kwaszonki z warzyw nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z koniczyny czerwonej czy kapusty.
Kiszone przetwory z warzyw na świecie
Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany w zasadzie w większości zakątków świata, nawet w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie jest nazbyt popularna. Natomiast ogórki kiszone są tam prawdopodobnie niezwykle lubianym dodatkiem do kanapek, hamburgerów oraz hot-dogów. Nad Wisłą oprócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, które wykorzystuje się do przygotowania zup oraz surówek. Jednakże to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. fasolkę szparagową, marchew, jak również owoce (np. cytryny).
Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Kiszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się fundamentem lub znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby dań regionalnych. Warto pamiętać, iż smak kiszonek bywa inny w poszczególnych regionach świata, bo zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Wskutek tego ogórek przygotowany według typowego polskiego przepisu, miał odmienny smak niż ten zakiszony np. w Izraelu.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]