Więcej o kapuście kiszonej w worku foliowym.
Specyficzny smak kapusty kiszonej jest znaczącą cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych potraw i statystyczny Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie.
Kapusta kwaszoną – źródło niezbędnych witamin czy minerałów
Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem te dwa określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe przechowywanie żywności. W efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś spożywanie kapusty kwaszonej umożliwiało uzupełnienie potrzebne witaminy czy minerały, których pozyskanie w chłodne miesiące było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli współcześnie. A trzeba zaakcentować, że w kwaszonej kapuście jest sporo substancji, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się też inne kluczowe dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B3, B5, B12). Prócz tego, kapusta kiszona to źródło m.in. probiotyków, wapnia oraz fosforu. Zarazem to żywność o niskiej wartości kalorycznej, dlatego poleca się jej spożycie osobom na diecie.
W jakich daniach znajdziemy kwaszoną kapustę?
Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się jako przystawka do dań, jak i jako najważniejszy ich składnik. Na surowo przeważnie spożywa się ją jako surówkę z tartą marchwią i siekaną cebulką, która pasuje do dań z kartofli i ryb, a rzadziej na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również składnik, który rewelacyjnie komponuje się z borowikami i mięsem, w związku z tym robi się z niej nadzienie do pierogów, pasztecików czy łazanek. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania – bigosu, kapuśniaka bądź góralskiej kwaśnicy.
Zasadniczo każda rodzina posiada swój przepis na kapustę kwaszoną, aczkolwiek dzisiaj nieczęsto przygotowuje się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby magazynowania pożywienia na czas zimy. Kwaszoną kapustę w dużych oraz małych pojemniczkach bez przeszkód dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kiszoną.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]