Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?

Skieruj się tu, aby zamówić sok z kiszonego buraka.

Z kiszonek korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się również o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością.

Sok z kapusty kiszonej – właściwości oraz zawartość

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał zapewne większość z nas. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty często podawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, objaśniając, że sok jest niezwykle zdrowy, jednakże bardzo cierpki. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to właściwie bomba witaminowa! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również rozmaite minerały, jak m.in. żelazo, cynk oraz magnez. Wiele osób odczuwa trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednakże powinnyśmy sięgać po niego systematycznie, gdyż działa on bakterio- i grzybobójczo, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i ma dobry wpływ na pracę jelit, dzięki czemu może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się też osobom cierpiącym na anemię. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym napojem nie warto przesadzać – zaleca się wypijać około 250 ml soku dziennie.

Gdzie kupić sok z kwaszonych buraków i innych warzyw?

Drugim odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania i który pijemy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Zawiera on wiele witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: podnosi koncentrację, zapobiega zaparciom, a zarazem redukuje poziom cholesterolu. Choć buraki cechują się wysoką zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez diabetyków. Nie rekomenduje się jednakże jego konsumpcji przez osoby cierpiące na reumatyzm bądź choroby nerek, jak również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeśli nie masz czasu, żeby przygotowywać soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym markecie bądź zamówić wprost na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, iż soki tego rodzaju powinno się przechowywać w niewysokich temperaturach.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]