Jeśli chcesz zamówić barszcz czerwony na zakwasie, zobacz tutaj.
To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą spożywamy najczęściej w trakcie Wigilii bądź dużych rodzinnych imprez. Tam, gdzie obyczaj podawania obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stołach zarówno w postaci zupy, jak i jako dodatek do innych potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do bułeczek drożdżowych z mięsnym nadzieniem
Zdaje się, iż barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który raczej nie jest dość pożywną potrawą. Lecz właśnie jego kwaskowaty, a równocześnie trochę słodkawy aromat sprawia, że doskonale łączy się on z różnorodnymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – jedni wrzucają weń uszka z mięsem, grzybami albo kapustą, pozostali wolą w nim jajo, kartofle i kiełbasę. Barszcz czerwony to znakomite posiłek na obiad, ale też smakowita przekąska lub ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym farszem bądź chrupkiego krokiecika z pieczarkami.
Wypada wspomnieć, że barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, o ile nie dodano do niego śmietany. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, toteż poleca się go anemikom. Jednak ze względu na fakt, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym zazwyczaj je się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – zrób samodzielnie lub kup
Nie istnieje jedna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i inaczej doprawia to danie. Niektórzy dosypują do niego nieco cukru, żeby uwydatnić naturalną słodkość buraka, drudzy lubią barszcz na ostro, należycie pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie ma więcej niezbędnych składników odżywczych. Taki zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przygotować osobiście, jednak okres fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa około tygodnia. Jeśli jednak raptem dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w markecie albo online.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]